ИМАМЕ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПРИВЕТСТВАМЕ С "ДОБРЕ ДОШЛИ" В САЙТА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПАНАГЮРИЩЕ

Ще се радваме това виртуално посещение да събуди желанието Ви да преоткриете и да идвате в нашия красив град, който има прекрасни природни дадености и богата културна история. Панагюрище се гордее с един от големите музеи в България, съхранил родовата ни памет и гордостта ни на достойни наследници. Ще имате възможност да видите както културно-исторически паметници с висока стойност, така и ценни колекции от книги, шедьоври на българската възрожденска архитектура, на изобразителното, пластичното и приложното изкуство. Всичко това е свързано с многовековното минало на нашия край, оставило ярък отпечатък върху съвременната идентичност на всеки панагюрец, а и на всеки българин. На гостите от чужбина бихме отделили специално внимание, така че първото им пребиваване тук да не бъде последно, а да идват и със свои приятели, които да стават и наши приятели. Очакваме Ви с радост и добронамереност!

Доц. д-р. Атанас Шопов, директор на Исторически музейгр. Панагюрище


Работно време на Исторически музей - Панагюрище с посетители:

 • 12:00 - 17:00 ч. - понеделник /санитарен полуден/
 • 9:30 - 17:00 ч. - вторник - неделя
 • Касата спира да продава билети в 17:00 ч.
 • До 17:30 ч. посетителите напускат експозициите и сградите на музея.
 • В неделя за посещение са отворени Музеен комплекс и къща музей "Райна Княгиня"

Родов комитет "Райна Княгиня" с мероприятие в музея

На 10 август 2020 г. от 15:30 ч. в двора на Исторически музей - Панагюрище ще се състои мероприятие, организирано от Родов комитет "Райна Княгиня" с председател Здравчо Здравчев. Целта на предстоящото събитие е  отбелязване на Съединението с хора на знакови места в България и Кампания за набиране на средства за музеите на Райна Княгиня. Програмата включва:

 • Прожектиране на филма "Българският Йерусалим" отразяващ поклонническото посещение на Цариград във връзка с 200 години от рождението на Гаврил Кръстевич от потомците на брат му - потомци и на Райна Княгиня. Кадрите включват поклонение на гроба му и панихида в храма "Свети Стефан"
   
 • Информация от директора на Историческия музей за участието на панагюреца Атанас Шопов при престоя на Райна Княгиня в Цариград
   
 • Хора на площадката в Историческия музей
   

МЕРОПРИЯТИЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПРИ СПАЗВАНЕ НА ВСИЧКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИОЛОГИЧНИ МЕРКИ !!!

103 години от смъртта на Райна Княгиня

На 29 юли 2020 г.  се навършват 103 години от смъртта на една истинска българска светица - Райна Попгеоргиева (18 януари 1856, Панагюрище – 29 юли 1917, София), името на която е записано със златни букви в нашата история.

 

Тя не само е една от нашите възрожденски будители, но и участница в Априлското въстание (1876). Райна Попгеоргиева не само ушива знамето на Четвърти революционен окръг, но е и първият знаменосец, редом рамо до рамо с великия Георги Бенковски.

П О К Л О Н !

МУЗЕЙНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В НАУЧНИ ФОРУМИ

Въпреки усложнената обстановка в страната музейните специалисти не спират своята научна дейност и взимат участие в организирани конференции. Доц. д-р Атанас Шопов - директор и Ирина Ботева – главен уредник в Исторически музей - Панагюрище взеха участие в първата онлайн Националната научна конференция „Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане“, организирана от Регионален исторически музей – Русе. Научен ръководител бе проф. Николай Ненов, а модератор на срещите г-жа Ренета Рошкева. Форумът, посветен на 170 години от рождението на Захари Стоянов, премина в четири панела, разположени в няколко седмици от месеците юни и юли. В четирите заседания на събитието се включиха изследователи на живота и дейността на Захари Стоянов и на времето на Възраждането. Доц. д-р Атанас Шопов представи познатият и непознат Найден Дринов. Ирина Ботева припомни за двамата легендарни революционери Пенчо Стоянов (Пехливан) и Събо Гулеков – участници в четите на Хаджи Димитър и Стефан Карадажа.
 
Междувременно Ирина Ботева взе участие в Националната научна конференция „Музейните колекции – формиране, съхранение, изследване, представяне“, организирана от РИМ – Шумен от 15 до 17 юли 2020 г. На конференцията взеха участие специалисти от музеи в страната и представители на Министерство на културата. Представиха се съобщения и презентации, които се отнасят до най-важния фактор за съществуването на един музей, а именно колекциите.В създадените дискусии се засегнаха важни въпроси и проблеми, относно съществуването и опазването на музейните колекции.

183 години от рождението на Васил Левски

Отбелязахме 183 години от рождението на Васил Левски Днес, 17 юли 2020 г. децата от ЦПЛР гр. Панагюрище и техните ръководители отбелязаха рождението на Апостола на свободата. Те посетиха Лековата и Духовниковата къщи. Владислав Влайков, уредник, ги посрещна и им разказа интересни факти за живота и делото на Дякона и неговите посещения в Панагюрище. След, което децата разгледаха експозицията в къщата на Иван Леков, едно от местата където Левски е отсядал.

 

 

Страници

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.