ИМАМЕ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПРИВЕТСТВАМЕ С "ДОБРЕ ДОШЛИ" В САЙТА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПАНАГЮРИЩЕ

Ще се радваме това виртуално посещение да събуди желанието Ви да преоткриете и да идвате в нашия красив град, който има прекрасни природни дадености и богата културна история. Панагюрище се гордее с един от големите музеи в България, съхранил родовата ни памет и гордостта ни на достойни наследници. Ще имате възможност да видите както културно-исторически паметници с висока стойност, така и ценни колекции от книги, шедьоври на българската възрожденска архитектура, на изобразителното, пластичното и приложното изкуство. Всичко това е свързано с многовековното минало на нашия край, оставило ярък отпечатък върху съвременната идентичност на всеки панагюрец, а и на всеки българин. На гостите от чужбина бихме отделили специално внимание, така че първото им пребиваване тук да не бъде последно, а да идват и със свои приятели, които да стават и наши приятели. Очакваме Ви с радост и добронамереност!

Доц. д-р. Атанас Шопов, директор на Исторически музейгр. Панагюрище


Работно време на Исторически музей - Панагюрище с посетители:

  • 12:00 - 17:00 ч. - понеделник /санитарен полуден/
  • 9:30 - 17:00 ч. - вторник - неделя
  • Касата спира да продава билети в 17:00 ч.
  • До 17:30 ч. посетителите напускат експозициите и сградите на музея.
  • В неделя за посещение са отворени Музеен комплекс и къща музей "Райна Княгиня"

"Радиокафе" гостува на Исторически музей-Панагюрище

Днес, 20.10.2019 г. предаването "Радиокафе" на Радио София, с водеща Анелия Торошанова се излъчи от Историческия музей в град Панагюрище. Гостите и темите бяха разнообразни, цветни, емоционални.

Г-н Георги Писков, учител по история в СУ "Нешо Бончев" разказа за историята на града, за Априлското въстание и за Освобождението през 1878 г. Директорът на музея, доц. д-р Атанас Шопов също беше сред гостите на предаването. Той сподели за всички онези експозиции, с които посетителите могат да се запознаят, да докоснат и почувстват. "Радиокафе" продължи с участието на Стефан Рапонджиев, директор на градската библиотека, младата и талантлива певица - Виктория Манева и Христо Николов, зограф. Г-жа Милка Пискова сподели за проектите, които реализира Община Панагюрище, а г-н Марин Кушлов смая всички с магическото си изпълнение на гайда.

Сред младите и талантливи гости беше и Петър Немски, който имаше възможността да разкаже за работата си като хореограф и за създадената от него Танцова формация "Балканджии".

За екипът на "Радиокафе" и за всички участници в предаването беше чест и удоволствие за осъществяването на това предаване, именно в този приветлив и гостоприемен град - ПАНАГЮРИЩЕ!

Навършват се 181 години от рождението на проф. Марин Дринов

Марин Стоянов Дринов е роден в Панагюрище. През есента на 1858 г. панагюрските първенци го изпращат,заедно с Нешо Бончев, да учат в Русия. Идеята била след като завършат образованието си, да се върнат в Панагюрище и да работят като учители. В Русия учи в духовната семинария в Киев. За неговото и на Нешо Бончев преместване в Москва, помогнал панагюрецът Петър Хаджипеев, с когото М. Дринов билроднина. В Москва записва ИФФ на университета. Завършва през 1865 г. , след което до 1871 г. пътува до Австрия и Италия. През 1869 г. става активен член и един от съучредителите на БКД /Българско книжовно дружество/. Докторска степен получава през 1872 г., а на следващата година вече е доцент по славянска филология към Харковския университет. През 1876 г. става професор.  От 1878 г. до 1879 г., Марин Дринов завежда отдела  за народно просвещение и духовни дела при временното руско управление в България. Активно участва в държавното устройство на страната.

През 1881 г. се завръща в гр. Харков и продължава научната си дейност. Отново чете лекции в университета. Избран е за член кореспондент на Императорската Академия на науките в Санкт-Петербург. Умира през 1906 г. в гр. Харков.

"Приятелят, когото нямам"

На 17.10.2019 г., от 17:30 ч. в презентационната зала на музея, се проведе литературна вечер с творчеството на Мартин Спасов, организирана от Арт-клуб "Асарел" в партньорство с Исторически музей-Панагюрище. Младият поет представи новата си книга "Приятелят, когото нямам".

181 години от рождението на проф. Марин Дринов

В днешния слънчев есенен ден – 18 октомври 2019 г., в родната къща на проф. Марин Дринов се връчи студентската стипендия „Проф. Марин Дринов”. Тя е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД за подпомагане на талантливи млади панагюрци, които учат в чужбина. Тазгодишният носител е Натали Калпакова, която следва Графичен дизайн в Австрия. Приветствие отправи Галина Матанова, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Панагюрище. Наградата връчи Нели Мърхова, вр.и.д. директор „Човешки ресурси” в „Асарел-Медет” АД. Талантливи възпитаници на ОУ”Проф. Марин Дринов” изпълниха химна на училището. Честванията продължиха пред бюста-паметник на проф. Марин Дринов в Градския парк.

Страници

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.