ИМАМЕ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПРИВЕТСТВАМЕ С "ДОБРЕ ДОШЛИ" В САЙТА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПАНАГЮРИЩЕ

Ще се радваме това виртуално посещение да събуди желанието Ви да преоткриете и да идвате в нашия красив град, който има прекрасни природни дадености и богата културна история. Панагюрище се гордее с един от големите музеи в България, съхранил родовата ни памет и гордостта ни на достойни наследници. Ще имате възможност да видите както културно-исторически паметници с висока стойност, така и ценни колекции от книги, шедьоври на българската възрожденска архитектура, на изобразителното, пластичното и приложното изкуство. Всичко това е свързано с многовековното минало на нашия край, оставило ярък отпечатък върху съвременната идентичност на всеки панагюрец, а и на всеки българин. На гостите от чужбина бихме отделили специално внимание, така че първото им пребиваване тук да не бъде последно, а да идват и със свои приятели, които да стават и наши приятели. Очакваме Ви с радост и добронамереност!

Доц. д-р. Атанас Шопов, директор на Исторически музейгр. Панагюрище


Как бе създаден Панагюрският народен музей

75 години Исторически музей Панагюрище


ИЗ ИНТЕРВЮ С МИХАИЛ САВЛЕКОВ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ПРИРОДОНАУЧНАТА ЕКСПОЗИЦИЯ В МУЗЕЯ

„... бях привлечен като сътрудник на нашия общ музей и в разговори с др. Лука Меченов разбрах че вече се е оформила идеята за създаване на природонаучен отдел при музея.

Точно тогава музеят закупи 40-50 препарата от наследниците на покойния учител Ст. Кръстев.”

Въпрос на Йосиф Клисуров, редактор на в-к „Оборище”: А как лично възприехте едно голямо задължение на упорит труд по неговото създаване?

Отговор: Аз също бях убеден, че една природонаучна сбирка при музея би изиграла огромна познавателна и възпитателна роля. Почнах да се готвя денонощно. Вечер късно и сутрин рано дебнех с пушка в ръка търсените животни, а денем ги обработвах. Почнаха да се трупат, да стават много и аз за друго не мислех-даже вечер преди да легна да спя, влизах при тях, и дълго, дълго ги гледах и обмисля какво да добавя на сутринта. Аз заживях с колекцията и вече започнах да се уверявам, че ще ми стигнат сили да я завърша. Често споделях с директора на музея др. Л. Меченов моят план. Той също бе ентусиазиран и във всичко ми помагаше. Почнахме да обмисляме как да организираме бъдещето устройство на отдел „Природа”. Ходихме няколко пъти в природонаучния музей в Котел и Пловдив да се ориентираме и пренесем опита.

Не мога да не изразя моите най-добри чувства към моя приятел и най-добър съветник др. Ив. Страхинов, който не ме остави сам и с присъщата му прозорливост крепеше мойте сили в това трудно дело.

Аз му показвах често, че някои приятели ми се смеят затова, че искам всичко безвъзмездно да подаря на музея, но той иронично ги очертаваше като еснафи и малки. Добър съветник и приятел видях в лицето на ст. уредника при музея Д. Карайлев, който не една идея ми подхвърли. Не може да се отмине без отбелязване и сътрудничеството на много мой приятели-ловци, които донасяха трофей за работа. На първо място е ловния надзирател Драгомир Бошков, който ми предаде белка, златка, видра, яребица-албинос и др. Добър сътрудник е др. Хр. Цоневски.

За направата на специалните шкафове и витрини има неоценимото старание дърводелския работник Никола Немски, когото водихме в Котел за снемане устройството на тамошния музей.

По художественото оформяване имат своя принос учителят Илия Паскалев, особено е много ценна творческата работа на художника Васил Влайков.

Но сега, когато в общи линии всичко е привършено, последната дума имат хората, които ще видят това дело на 1 октомври т. г.”

Вестник „Оборище”, бр. 38, 29.09.1970 г.

110 години от рождението на Михаил Савлеков

На този ден през далечната 1908 г. в Панагюрище се ражда Михаил Евдокиев Савлеков. Още като ученик в панагюрската Педагогическа гимназия започва да се занимава с естествознание. След завършване на гимназията става учител. Впериода 1926 г. - 1927 г. той е учител в с. Мечка (днес с. Оборище). Дълги години е директор на НУ "Сава Радулов" в Панагюрище. До пенсионирането си преподава на най-малките ученици.

През 1930 г. започва да изучава препараторското изкуство в курса на учителя Стоян Керин и става един от най-добрите му ученици.

В продължение на 5 години събира около 250 препарирани птици, бозайници, влечуги, насекоми и др., и подготвя изложба. Тя се открива на 1 август 1935 г. в бившето училище “Д-р Лонг”. След закриването й той предава една част от експонатите на девическото училище в Пловдив, а другата в училище "Сава Радулов"– Панагюрище.

През 1953 г. в него се заражда идеята за създаването на малък музей при Ловно-рибарското дружество, където е работил по това време като ръководител на културно-масовата дейност. За кратко време събира и обработва нови 75 експоната поставени в специален шкаф. Целта на тази музейна сбирка е да запознава младите ловци с най-често срещаните животни в Панагюрския ловен район.

По-късно дарява тези експонати на Историческия музей, където през 1970 г. по негова инициатива се открива Природонаучна експозиция.

Като член на ръководството на Ловно-рибарското дружество развива активна популяризаторска дейност. Награден е със златна значка на Българския ловно-рибарски съюз.  

Умира през 1973 г. 

ПОКАНА ЗА АНТАРКТИЧЕСКА СРЕЩА

АНТАРКТИДА – СТУДЕНИЯТ ЮГ”

Книгата “Антарктида – студеният юг“обобщава наученото и видяното от общо 25 български експедиции, проведени до Белия континент. Благодарение на тези експедиции и на всички участници в тях, но най-вече на техния вдъхновител и ръководител – проф. Христо Пимпирев, Антарктида променя животи. Книгата на проф. Пимпирев дава различни гледни точки към преживяването на Ледения континент, към срещата на човека и науката с природата. „Антарктида – студеният юг“ е увлекателен и емоционален разказ за живота сред ледове и пингвини. Личен дневник на човек, дръзнал да преодолее предразсъдъци, да преодолее страха и да намери хармония там, където никой не би предполагал.
 

НЕПОЗНАТАТА ЮЖНА ЗЕМЯ – TERRA AUSTRALIS INCOGNITA“

Алманахът “Непознатата Южна земя – Terra Australis Incognita” има за цел да събере и направи достъпни повечето известни досега географски карти, изобразяващи Антарктида от древността до днес. Специално внимание се обръща и на българския принос в картографията на непознатата южна земя. Тази книга е своеобразен апел за опазване на континента и съхраняване на уникалната му флора и фаунa.

Музеят получи първото дарение за 2018 година

Исторически музей – Панагюрище получи дарение – три броя антични монети. По волята на дарителя Никола Петров Кеков, монетите ще се използват за целите на музея. На 08.02.2018 г. директорът на културната институция доц. д-р Атанас Шопов връчи Свидетелство за дарение на г-н Кеков и му благодари за ценната придобивка. Той сподели, че приятелите на Историческия музей непрекъснато се увеличават.

Страници

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.