ИМАМЕ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПРИВЕТСТВАМЕ С "ДОБРЕ ДОШЛИ" В САЙТА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПАНАГЮРИЩЕ

Ще се радваме това виртуално посещение да събуди желанието Ви да преоткриете и да идвате в нашия красив град, който има прекрасни природни дадености и богата културна история. Панагюрище се гордее с един от големите музеи в България, съхранил родовата ни памет и гордостта ни на достойни наследници. Ще имате възможност да видите както културно-исторически паметници с висока стойност, така и ценни колекции от книги, шедьоври на българската възрожденска архитектура, на изобразителното, пластичното и приложното изкуство. Всичко това е свързано с многовековното минало на нашия край, оставило ярък отпечатък върху съвременната идентичност на всеки панагюрец, а и на всеки българин. На гостите от чужбина бихме отделили специално внимание, така че първото им пребиваване тук да не бъде последно, а да идват и със свои приятели, които да стават и наши приятели. Очакваме Ви с радост и добронамереност!

 

Доц. д-р. Атанас Шопов, директор на Исторически музейгр. Панагюрище

 


Роден е Никола Делирадев

Днес се навършват 146 години от рождението на  Никола Делирадев, обществен деец в града. През 1906-1960 г. е в Етиопия, където като управител на област и съветник на императора работи за стопанското издигане на страната и за отстояване независимостта й срещу агресията на Мусолини  през 1939 г. Негови ловни трофеи са ценни експонати в Природонаучната колекция на панагюрския музей. Умира през 1961 г. в България.

 

"ЕМПОРИОН ПИСТИРОС В ТРАКИЯ"

"ЕМПОРИОН ПИСТИРОС В ТРАКИЯ"

     

        Вчера, 08.06.2017 г. в Исторически музей-Панагюрище се откри изложба „Емпорион Пистирос в Тракя”. Изложбата е организирана от Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски” гр. Септември и ще гостува до 30.06.2017 г. Гост лектори на мероприятието бяха Виолета Дунева, временно изпълняващ длъжността директор на музея в гр. Септември и Вяра Петрова,уредник, археолог. С кратка презентация Вяра Петрова запозна  аудиторията с историята на археологическия обект Емпорион Пистирос.

Търговски център Емпорион Пистирос е разположен на левия бряг на р. Марица в землището на гр. Ветрен. Археологическите разкопки започват през 1988 г. Откривател и научен ръководител през първите 10 години е проф. Мечислав Домарадски от НАИМ при БАН. Разкопките се осъществяват от международен екип с участието на специалисти от България, Великобритания, Чехия, Франция, САЩ и Канада. Едно от важните открития е известния надпис от Ветрен, който дава името на проучвания обект – Писитрос, а също така и уникалното монетно съкровище съставено от 549 сребърни и три златни монети. Гостите имаха възможност да зададат своите въпроси и да споделят свои мисли, както и да разгледат подредената изложба с артефакти.

 

 

МУЗЕЯТ С УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА "САБИТЕ НА ВОЙВОДИТЕ".

На 2 юни 2017 г. в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България в Регионален исторически музей-Велико Търново се откри изложбата „Сабите на воеводите“. Събитието е посветено на 180 години от рождението на Васил Левски и 150 години от славната битка на Филип Тотю край павликенското село Върбовка.
За първи път на едно място в експозицията на музей „Възраждане и Учредително събрание“ могат да се видят 44 единици хладно оръжие (саби, револверни саби, караколаци, ятагани и ками), притежание на 38 революционери, борили се за свободата на отечеството от 1835 до 1876 година. Сред тях са сабите на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, на Георги Сава Раковски, Велчо Дамджията, на Панайот Хитов и Филип Тотю, на Матей Светопреображенски и на герои от Априлското въстание. Исторически музей – Панагюрище участва в изложбата със сабята на хилядника и председател на Привременното правителство на Априлското въстание Павел Бобеков и сабята и ятагана на легендарния поп Груйо Бански. Специално за изложбата и експонатите в нея е издаден луксозен каталог от издателство „Фабер”, Велико Търново. Куратори на изложбата, която ще продължи до 18 юли 2017 г., са д-р Светла Атанасова, Симеон Цветков и Михаил Стойчев. Към експонатите на РИМ – Велико Търново се прибавят и тези, предоставени от музеите в Бяла Черква, Варна, Враца, Дряново, Елена, Габрово, Лом, Ловеч, Панагюрище, Плевен, Русе, Севлиево, София, Сливен, Трявна, и Търговище.

 

Археологическа изложба в Исторически музей - Панагюрище

На 8 юни от 17:00 ч. в Исторически музей-Панагюрище ще се открие изложба "Емпорион Пистирос в Тракия" на Археологически музей "Проф. Мечислав Домарадски"- Септември. През 1988 г. проф. Мечислав Домарадски открива един забравен от времето античен град в сърцето на Тракия, който е разположен на левия бряг на р. Марица, община Септември. Археологическите проучвания се осъществяват с участието на международни експедиции. Изложбата ще покаже интересни находки открити от последните години на проучванията, доказателство , че това е един важен икономически и търговски център за времето си, явяващ се частица от античната история на Европа. ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 

Страници

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.