ИМАМЕ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПРИВЕТСТВАМЕ С "ДОБРЕ ДОШЛИ" В САЙТА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПАНАГЮРИЩЕ

Ще се радваме това виртуално посещение да събуди желанието Ви да преоткриете и да идвате в нашия красив град, който има прекрасни природни дадености и богата културна история. Панагюрище се гордее с един от големите музеи в България, съхранил родовата ни памет и гордостта ни на достойни наследници. Ще имате възможност да видите както културно-исторически паметници с висока стойност, така и ценни колекции от книги, шедьоври на българската възрожденска архитектура, на изобразителното, пластичното и приложното изкуство. Всичко това е свързано с многовековното минало на нашия край, оставило ярък отпечатък върху съвременната идентичност на всеки панагюрец, а и на всеки българин. На гостите от чужбина бихме отделили специално внимание, така че първото им пребиваване тук да не бъде последно, а да идват и със свои приятели, които да стават и наши приятели. Очакваме Ви с радост и добронамереност!

 

Доц. д-р. Атанас Шопов, директор на Исторически музейгр. Панагюрище

 


Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома през април

През месец април 2017г. оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще заеме своето подобаващо място в специално изградената и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище, дарение от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата. Туристи от страната и чужбина ще имат възможността да се възхитят на уникалния тракийски шедьовър в периода от 11 април 2017 г. до 29 май 2017 г.

З А П О В Я Д А Й Т Е!

 

 

Музеят няма да работи с посетители на 8 март 2017 г.

Във връзка с информация на EVN bulgaria за извършване на планов ремонт на електросъоръженията в района на Исторически музей-Панагюрище на 8 март 2017 г. той и прилежащите към него обекти няма да работят с посетители.

Моля да ни извините за създаденото неудобство!

 

Голям брой посетители посрещна Исторически музей-Панагюрище през почивните дни

В навечерието на Националния празник на Република България, 03 март 2017 г. и почивните дни музейните обекти към Исторически музей-Панагюрище се радваха на засилен туристопоток. Само за трите почивни дни обектите са посрещнали 1996 бр. посетители. Колективът на музея изказва благодарности на всички, решили да се докоснат и запознаят с Родната история.

 

 

Представяне на филма "Бойните маршове на България"

На 1 март 2017 г. – денят, свързан с много символика за здраве и възраждащ се живот и в навечерието на националния празник на България в кино „Модерен театър” се представи филмът „Бойните маршове на България”.
Маршът „Велик е нашият войник”, изпълнен от духов оркестър „Делчо Радивчев” при читалище „Виделина – 1865” изправи на крака присъстващите в залата. Сред гостите бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателстващият Общински съвет – Панагюрище Радка Кроснарова, кметове от общината, общински съветници, авторите на филма - режисьорът проф. Любомир Халачев и сценаристът Красимир Узунов.
По случай 1 март – Деня на самодееца изпълнителния директор на фондация „Цоцорков род” Ирина Ботева и директорът на Исторически музей – Панагюрище връчиха поздравителни адреси на НЧ „Виделина – 1865”.
Духовият оркестър изпълни още един марш „Весели и в боя”, написан в окопите при Чаталджа и Одрин от капитан Камен Луков, диригент на полковия духов оркестър на 34 пехотен Троянски полк.
„Ние се събрахме тук, за да поемем от силата на нашия български корен, да поемем от живителните сокове на нашето родово българско дърво, които ни дават сила да продължаваме напред и да градим бъдещето си”, с тези думи се обърна Ирина Ботева към присъстващите и продължи „Фондация „Цоцорков род” и лично проф. д-р Лъчезар Цоцорков подкрепихме проекта на проф. Любомир Халачев за филм, посветен на военните маршове на Българската армия. Заедно фондация „Цоцорков род” и Исторически музей – Панагюрище организирахме премиерата на филма в Панагюрище.”
„В Панагюрище нещата се случват, когато си подават ръка институциите, които съхраняват родовата памет и я пресъздават за поколенията”, каза директорът на Исторически музей – Панагюрище. Доц. д-р Атанас Шопов допълни: ”Във войните за национално обединение, българите влизаха с гордост, с радост, подкрепяни винаги от бойния марш. Маршът е състоянието на духа, той е сигналът , той е българското, националното. Всичко това може да се види в творчеството на екипа, създал филма”.
Режисьорът на филма проф. Любомир Халачев благодари за поканата на фондация „Цоцорков род” и Историческия музей и продължи: „Радвам се, че в навечерието на 3-ти март ние можем да ви зарадваме с един филм, който нашият екип създаде с удоволствие. Панагюрище заслужава националната премиера на лентата „Бойните маршове на България“ да бъде тук. Във филма се говори за велики неща, за дух, България, прекрасна музика, за хора, които за съжаление отдавна ги няма”. Красимир Узунов – ръководител на Информационна агенция „Фокус” и сценарист на филма призова панагюрци да се гордеят не само с героите от Априлската епопея, но и с героите – участници във войните на България.
Присъстващите изгледаха с вълнение филма и аплодираха авторите му. Впечатления след прожекцията споделиха кметът на общината Никола Белишки и Методи Навущанов – председател на РК „Традиция” – Панагюрище.

 

 

 

Страници

Отзиви за нас

И тази година (както и много от предходните) не пропуснахме възможността да посетим тази прекрасна експозиция и да се насладим на това прекрасно гостоприемство, каквото предлагате само ВИЕ - ПАНАГЮРЦИ! Дълбок поклон пред подвига и саможертвата на нашите предшественици от 1876 г. Вечна слава!!!

Емил Григоров

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.