ИМАМЕ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПРИВЕТСТВАМЕ С "ДОБРЕ ДОШЛИ" В САЙТА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПАНАГЮРИЩЕ

Ще се радваме това виртуално посещение да събуди желанието Ви да преоткриете и да идвате в нашия красив град, който има прекрасни природни дадености и богата културна история. Панагюрище се гордее с един от големите музеи в България, съхранил родовата ни памет и гордостта ни на достойни наследници. Ще имате възможност да видите както културно-исторически паметници с висока стойност, така и ценни колекции от книги, шедьоври на българската възрожденска архитектура, на изобразителното, пластичното и приложното изкуство. Всичко това е свързано с многовековното минало на нашия край, оставило ярък отпечатък върху съвременната идентичност на всеки панагюрец, а и на всеки българин. На гостите от чужбина бихме отделили специално внимание, така че първото им пребиваване тук да не бъде последно, а да идват и със свои приятели, които да стават и наши приятели. Очакваме Ви с радост и добронамереност!

 

Доц. д-р. Атанас Шопов, директор на Исторически музейгр. Панагюрище

 


ДОЦ. Д-Р АТАНАС ШОПОВ УЧАСТВА В НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА МУЗЕИТЕ

Директорът на Исторически музей - Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов взима участие в Петата национална среща "Съхраняване на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие". Срещата се провежда от 11 до 13 октомври 2017 г. в гр. Пловдив и е организирана от Министерство на културата, Община Пловдив и Регионален етнографски музей - Пловдив. По време на срещата се представят повече от 35 презентации на специалисти от националните, регионални и общински музеи в страната. Акцент на срещата са въпросите защо и как музеите в България и по света са успешни, когато стават приятели със своята публика и помежду си. Доц. д-р Ат. Шопов участва с презентация на тема "Иновативни подходи при представяне на културното наследство в Панагюрище"

Обновеният Природонаучен музей Ви очаква!

След реализирането на проект „Саниране на фасади, изграждане на рампа за достъп на инвалиди” Природонаучен музей отвори отново врати. В рамките на проекта беше извършено цялостно саниране на сградата и направата на рампа за трудноподвижни хора. С обновената си визия, музеят очаква своите любознателни посетители.

З А П О В Я Д А Й Т Е!

"60 ГОДИНИ РИМСКО МОНЕТНО СЪКРОВИЩЕ - С. ПОПИНЦИ"

 

На 10.10.2017 г. в зала - трезор "Панагюрско златно съкровище" се откри изложба "60 години Римско монетно съкровище - с.Попинци". Събитието откри доц. д-р Шопов, директор на музея. Той сподели, че с поставянето на двете нови витрини и с експонираните в тях артефакти, информационната зала на трезора, ще придобие статут на музей. Идеята е в нея да гостуват и други съкровища от страната.

Васил Кацаров, уредник, археолог запозна присъстващите с историята около откриване на монетното съкровище. То е намерено през 1957 г. от местния жител Минко Галчев и включва монети на 15 императора и 7 императрици от I до средата на III в. Това са т.нар сребърни денари. Всички монети са в много добро състояние. Върху монетите са изобразени различни божества и градове, някои от които са Августа Траяна, Пауталия, Филипопол, Сердика и др.

Кацаров изказа благодарност към откривателя на тази ценна находка, тъй като в днешно време е малко вероятно такова богатство да попадне в музей.

Дарение от 29 книги получи музеят

На 8 октомври 2017 г. Исторически музей-Панагюрище получи дарение от г-н Иван Цветков, председател на управителния съвет на "Благотворителна фондация на военния орден на огърлицата на света Агата от Патерно - България". Дарението включва 29 броя книги. Те ще се използват за целите и обогатяване на библиотечния фонд. В знак на благодарност доц. д-р Атанас Шопов връчи на г-н Цветков Свидетелство за дарение.

Страници

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.